Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Ουρά μοσχαριού στην κατσαρόλα με φασκόμηλο

Yλικά: (για 4 άτομα)

1 ή 2 ουρές μοσχαριού (περί τα 2 κιλά)
1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 ντομάτα σε κυβάκια
3-4 φύλλα δάφνης
1 μικρά κλωναράκια ρίγανη ή μια γερή πρέζα ξερή
750 ml ζωμό (από το βράσιμο της ουράς)
4-5 φύλλα φασκόμηλο
2 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια
1 κόρα παρμεζάνα
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

για το γαρνίρισμα
1 μπρόκολο, 12-14 κομμάτια από τα λουλούδια του σε μέγεθος μπουκιάς
1 καρότο σε μπαστουνάκια 1Χ1Χ6 εκατ
200 γραμ. ταλιατέλες αβγού
1 κ.γ. βούτυρο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Eτοιμάζετε την ουρά: Την κόβετε σε κομμάτια, την βάζετε σε κατσαρόλα με τα φύλλα δάφνης, την κόρα της παρμεζάνας και αρκετό νερό να την υπερκαλύπτει. Την βράζετε σε μέτρια φωτιά για 30-35 λεπτά, ξαφρίζοντας. Αποσύρετε, στραγγίζετε σε σουρωτήρι το ζωμό και κρατάτε τα κομμάτια χωριστά.
Καθαρίζετε την κατσαρόλα και την βάζετε σε μέτρια φωτιά με το ελαιόλαδο. Μόλις κάψει ρίχνετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα κομμάτια της ουράς και σοτάρετε για 5 λεπτά, να πάρει το κρέας χρώμα. Προσθέτετε τη ντομάτα, το ζωμό, το φασκόμηλο, λίγο αλάτι και πιπέρι. Φέρνετε σε θερμοκρασία βρασμού και αμέσως χαμηλώνετε τη φωτιά στο ελάχιστο (σχεδόν να μη βράζει), σκεπάζετε και σιγομαγειρεύετε για 2 ½ ώρες.

Κάνετε τη σάλτσα: Αφαιρείτε τα κομμάτια του κρέατος σε πιάτο (με προσοχή να μην διαλυθούν) και τα σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο, να παραμείνουν ζεστά. Περνάτε τα υπόλοιπα με τον πολτοποιητή χειρός ή στο μπλέντερ ώστε να έχετε μια ομοιόμορφη ελαφριά σάλτσα. Δοκιμάζετε και διορθώνετε σε αλάτι, πιπέρι.
Σημείωση: Αν σερβίρετε αργότερα και ξαναζεστάνετε το φαγητό, βάλτε το κρέας πίσω στην κατσαρόλα με τη σάλτσα.
Κάνετε το γαρνίρισμα: Βράζετε τα μπροκολάκια και τα καρότα στον ατμό για 10 περίπου λεπτά. Τα βγάζετε και κόβετε τα καρότα σε μικρά κυβάκια.
Βράζετε τις ταλιατέλες αβγού σε (αναλογικά) μπόλικο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου (περίπου 5 λεπτά) αλλά κρατώντας ½ λεπτό από τον αναγραφόμενο χρόνο, τις σουρώνετε, τις ξαναβάζετε στην κατσαρόλα και προσθέτετε το βούτυρο. Ανακατεύετε και προχωράτε κατά το δυνατόν σύντομα.
Σερβίρισμα: Σε ζεστά πιάτα κάπως βαθιά ρίξτε στη βάση τη σάλτσα. Τοποθετείστε τα κομμάτια της ουράς, 3-4 μπροκολάκια, μερικά κυβάκια καρότου και μια πιρουνιά από τις ταλιατέλες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου