Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Το θυμάρι ενισχύει τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα

Το θυμάρι είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο αξιόπιστα βότανα στον κόσμο. Η ιατρική του χρήση έχει γραφτεί εδώ και χιλιάδες χρόνια, όμως πρόσφατα η επιστήμη βρήκε αμέτρητες θεραπευτικές χρήσεις από αυτό το βότανο.

Το θυμάρι έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες, γνωστές ήδη από τα χρόνια των αρχαίων Ελλήνων και Αιγυπτίων. Έχει ισχυρή αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση, που οφείλεται στη θυμόλη, την οποία περιέχει το αιθέριο έλαιό του και συνήθως χρησιμοποιείται για την απολύμανση πληγών. Ωστόσο, λίγες σταγόνες από το βάμμα του σε νερό είναι αρκετές για να καθαρίσουν το σπίτι σας, αφήνοντας ένα ευχάριστο άρωμα.

Τονώνει το ανοσοποιητικό, είναι αποχρεμπτικό, κατευνάζει το βήχα και τη βρογχίτιδα και θεωρείται εξαιρετικά αποτελεσματικό σε περιπτώσεις γρίπης. Χρησιμοποιείται επίσης για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας και της διάρροιας, αλλά και του πονόδοντου. Είναι θερμαντικό και με το λάδι ή το βάμμα του μπορείτε να κάνετε εντριβές, που ανακουφίζουν από μυϊκούς και ρευματικούς πόνους. Συνιστάται ακόμα και ως καταπραϋντικό σε περιπτώσεις άγχους.

Το θυμάρι χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του πονοκεφάλου, του πυρετού, της κράμπας, των πεπτικών προβλημάτων, των εφιαλτών, της ψώρας, των εμπύων πληγών, του πονόλαιμου, των εντερικών παρασίτων, της ρευματοπάθειας, και επίσης χρησιμοποιείται ως αποσμητικό και διάλυμα στόματος.

Παραδόξως, ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία από το θυμάρι είναι η υψηλή ποσότητα του σιδήρου. Το αποξηραμένο θυμάρι περιέχει τον περισσότερο σίδηρο απ’ όλα τα βότανα, με 124 mg στα 100 γραμμάρια ή 3,7 mg ανά κουταλιά της σούπας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες, δεδομένου ότι έχουν μια τάση προς την αναιμία. Ενα φλιτζάνι τσαγιού θυμάρι παρέχει σχεδόν το 20% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης σιδήρου κι έτσι μπορείτε να ξεκινήσετε μ’ αυτό την ημέρα σας και επίσης να την ολοκληρώσετε με άλλο ένα φλιτζάνι και να είστε ήσυχοι ότι έχετε υγιή επίπεδα σιδήρου στην διατροφή σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου