Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Γεμιστό ρολό κιμά με γλάσο ντομάτας και θρούμπι

Υλικά:

Για το γλάσο:
2 μεγάλες ντομάτες ξεφλουδισμένες
4 κ.σ. μαύρη ζάχαρη (κατά προτίμηση)
1 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου βασιλικού
λίγες σταγόνες ταμπάσκο
λίγο αλάτι
Για το ρολό:
1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
4 χωριάτικα λουκάνικα καθαρισμένα από το περίβλημα (έντερο)
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
1 μεγάλη ντομάτα τριμμένη
2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κ.γλ. θρούμπι αποξηραμένο
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο
1 μεγάλο αυγό χτυπημένο
3/4 φλ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
4 φέτες ζαμπόν ή προσούτο
4 φέτες κασέρι ή άλλο τυρί (της αρεσκείας σας)

Εκτέλεση:

Για το γλάσο: Βάζουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά για το γλάσο και τα χτυπάμε για 1΄ να γίνουν πολτός. Τα βάζουμε σε κατσαρολίτσα και τα σιγοβράζουμε για περίπου 15΄ μέχρι να πυκνώσει το μείγμα. Προς το τέλος το αλατίζουμε ελαφρά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C. Ψιλοκόβουμε τα λουκάνικα. Σε μπολ βάζουμε τον κιμά, τα λουκάνικα, το μαϊντανό, το θρούμπι, το σκόρδο, το αυγό, τη φρυγανιά, το αλάτι και τρίβουμε πιπέρι. Ζυμώνουμε το μείγμα πάρα πολύ καλά μέχρι που να μην κολλάει ο κιμάς στα τοιχώματα του μπολ και να αλλάξει χρώμα. Απλώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι αντικολλητικό χαρτί στον πάγκο. Απλώνουμε το μείγμα κιμά στη λαδόκολλα δίνοντας παραλληλόγραμμο σχήμα 25x20 εκ. περίπου. Απλώνουμε τις φέτες ζαμπόν ή προσούτο καθώς και τις φέτες τυριού αφήνοντας 1 εκ. κενό γύρω γύρω. Εάν θέλουμε βάζουμε και φέτες βραστό αυγό. Με τη βοήθεια της λαδόκολλας τυλίγουμε το μείγμα σε ρολό.

Το τοποθετούμε σε μικρή μακρόστενη φόρμα του κέικ με τη λαδόκολλα. Αλείφουμε με το γλάσο όλη την επιφάνεια και ψήνουμε για 1 ώρα και 15΄. Αφήνουμε να κρυώσει για 15΄-20΄ και το βγάζουμε από τη φόρμα. Το κόβουμε σε φέτες.

Συμβουλή: Για να βεβαιωθούμε ότι ψήθηκε μέχρι μέσα τρυπάμε στο κέντρο το ρολό και αν το υγρό που βγαίνει είναι διάφανο τότε είναι ψημένο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου